Meet the Maker – Illustrator Ingrid van Teken-Ing

Deze week een bijzondere Meet the Maker blog met Ingrid van Teken-Ing. Ik wilde haar al een tijdje interviewen, haar stijl spreekt me aan en haar Instagram feed is een gekleurde walhalla.

Meet the maker: Wie is Teken-Ing?

 Laten we beginnen met Ingrid zelf, ‘wie ben je’, ‘waar houd je van’, waren vragen die ik haar stelde. Omdat mensen heel vaak beginnen met ‘wat doe je’ en ik vind het juist belangrijk om te vertellen wie de persoon is achter een creatieve onderneming. Ingrid antwoordde dan ook met het volgende; “Ik ben Ingrid, freelance illustrator en ontwerper van beroep en ik woon in een prachtig huisje van meer dan 100 jaar oud in de omgeving van Rotterdam. Alle kleuren zijn mijn lievelingskleur maar ik kom altijd terug bij de roze tinten, roest kleurtjes en veel groen. Ik hou niet van felle kleuren. Er speelt altijd een liedje in mijn hoofd en ik zing vaak en graag mee met muziek. Verder hou ik enorm van het maken van dingen, word ik blij van organiseren, lijstjes maken, nieuwe tekenmaterialen en sporten”.

Freelance illustrator & ontwerper van beroep

Illustrator en (grafisch) ontwerper, de ideale combi wanneer je hart ligt bij het maken van tekeningen. Voor Teken-ing maak Ingrid freelance illustraties & ontwerpen in opdracht voor tijdschriften, uitgeverijen en communicatiebureau’s, daarnaast verkoopt ze prints & kaarten onder dit label, zie de foto’s die ik daarvan heb gemaakt in deze blog. Een extra feestje vind Ingrid het maken van geboorte-, trouw- en gelegenheidskaartjes op maat!

Atelier aan huis

Ik ben altijd benieuwd of een creatieve ondernemer een atelier thuis heeft, ergens een ruimte huurt of een deelt met andere creatieven. Ingrid is een van de gelukkigen die werkt in haar eigen ‘atelier aan huis’, hier kan ze los gaan met materialen en producten. “Ik vind het heerlijk om te werken vanuit huis omdat ik dan lekker alles bij de hand heb. Mocht ik een keer een dikke deadline hebben of in de avond een creatieve ingeving krijgen kan ik nog even fijn aan de slag”.

Geregeld gaat Ingrid ook de deur uit om te sparren met andere creatieven. Juist omdat ze zelfstandig werkt en ook nog eens vanuit huis vind ze het belangrijk om collega creatieven te ontmoeten. Of met iemand een dagdeel op locatie te gaan werken. “Het ontmoeten van andere creatieven en het uitwisselen van gedachtes en ervaringen geeft mij altijd weer nieuwe energie!” zegt Ingrid.

Hmm… komt toch dat idee van die co-creatie dag van James&Co weer naar boven drijven…. Who’s in?!

Als ik later groot ben, wil ik illustrator worden..

 Als klein meisje schreef Ingrid al in vriendenboekjes dat ze ‘illustrator wilde worden’. Als kind las ze heel veel boeken en genoot ze enorm van alle plaatjes! Die werden gemaakt door tekenaars, illustratoren, dat wilde zij later maar al te graag ook gaan doen. Dit in combinatie met wat creatieve genen en een liefde voor tekenen zorgde ervoor dat zij na de middelbare school een grafische opleiding ging doen. Na die basis is zij gelijk door gegaan naar de kunstacademie om daar illustratie te gaan studeren. Al tijdens haar studies deed ze freelance opdrachtjes waardoor zij na haar afstuderen meteen lekker aan de slag kon!

Wat vind jij de grootste uitdaging aan jouw creatieve beroep?

Naast het creëren van beelden vind Ingrid het altijd een uitdaging om een eigen draai aan een opdracht te geven. Vaak werkt zij volgens een briefing dan wel kader die aan een opdracht vast zit. Om het werk toch ‘eigen’ te maken en visueel een sterk beeld, maakt haar beroep heel interessant!

Heel herkenbaar voor mij; ik ben altijd als projectmanager bij communicatiebureaus gewerkt, samen met creatieven zoals Ingrid. Het doorvertalen van de briefing en de feedback van de klant, naar een mooi beeld en eindproduct, vond ik het leukste wat er was!

Wat zijn tot nu toe jouw lievelings projecten, items, producten die je hebt opgeleverd?

“Elke opdracht is in zijn eigenheid bijzonder. Als ik er eentje zou moeten noemen zou dat een van mijn laatste projecten zijn: voor een Amerikaanse uitgeverij van wens- en ansichtkaarten ben ik aan de slag als ontwerper om voor hun kaartencollectie een aantal ontwerpen te maken. Deze worden geproduceerd met allerlei toffe add-ons zoals glitters en embossed details en worden verkocht in winkels en de U.S. en wereldwijd online!” aldus Ingrid. Hoe gaaf is dat, dat je gewoon opdrachten krijgt vanuit het buitenland. Good job!

Zelfstandig ondernemen als creatief

Ik vraag altijd iedereen die ik interview voor James&Co of ze het soms ook lastig vinden om te ondernemen als creatief. En zoals Ingrid ook aangeeft is zeker bij een creatief beroep dit een uitdaging, omdat je het niet altijd voor het zeggen hebt wanneer je creativiteit stroomt. Dat maakt het soms wel eens lastig. Daarnaast is het werken als freelancer eigenlijk altijd spannend omdat je nooit precies weet of je opdrachten aan blijven en wat je over 3 maanden te doen hebt. Je moet je dus ook steeds motiveren om te blijven werken aan je netwerk en om soms acquisitie te doen voor nieuw werk!

Onderscheidend blijven ten opzichte van alle andere illustratoren, hoe doe je dat?

“Dat is een best lastige vraag! ;)” aldus Ingrid. “Vaak zie je zelf minder goed wat jouzelf onderscheid omdat je er zo bovenop zit. Ik hoop dat ik mijzelf onderscheid door de ontwikkeling van mijn handschrift en de technieken die ik gebruik in mijn werk. Dat is voor mij het belangrijkste. Dat mensen aan mijn werk echt kunnen zien dat het door mij is gemaakt”

Toekomst dromen en plannen

Ingrid zou graag haar shop willen uitbreiden naar een heus goodie- en papierimperium. Kaarten, prints, kalender, notitieblokjes, zeepjes, etuitjes, blikjes, allemaal met haar illustraties en ontwerpen. Dat lijkt haar zo geweldig! Voor nu wil ze eerst haar eigen bescheiden webshop openen waar achter de schermen gestaag aan wordt gewerkt.

Daarnaast hoopt ze vooral te mogen blijven doen wat ze nu doet: haar  freelance beroepspraktijk verder uit te breiden met toffe projecten en klussen waaraan zij bij heeft gedragen. Do what you love…
Benieuwd naar Ingrid en haar werk? Neem een kijkje op www.teken-ing.nl!

Vond je deze ‘Meet the maker’ blog weer leuk om te lezen, laat het me dan ook eventjes weten.Hiernaast zie je nog een ‘backstage’ beeld van mij, als ik foto’s aan het schieten ben voor blogs en social content. Wil jij ook een keer geïnterviewd worden door mij? Let me know!

Liefs, Jamie