Totstandkoming SS collectie 2018

Ik wilde voor de nieuwe collectie een mediterraanse uitstraling neerzetten maar niet perse een zomerse collectie. Een collectie met warme en diepe kleuren die een rijke uitstraling hebben, een tintje botanisch. Het is een collectie die zowel in de zomer als in het najaar zeer toepasselijk is. Tenminste, dat vind ik. Door mijn vakantie, ook wel reis, naar Marrakech met mijn vriend afgelopen juni leken alle puzzelstukjes samen te vallen. Ik wist wel dat ik daar wat inspiratie op wilde doen, had ook wel verwacht dat dit zou gaan gebeuren. Want dat gebeurt bijna altijd, als ik uit mijn vertrouwde omgeving stap, dan stromen de creatieve ideeën sneller en kan ik beter reflecteren. Maar eigenlijk onverwacht bleek er veel meer al in mijn hoofd te zitten voor deze nieuwe collectie.
In Nederland had ik namelijk al mijn ‘Collecting Crafts’ gedaan, hetgeen wat ik met James&Co doe: ambacht & vakmanschap bij elkaar verzamelen. Handgemaakte items gemaakt door makers vanuit heel Nederland verzamelen en toevoegen aan mijn eigen sieradenlijn. Hier had ik al leuke items bij elkaar gevonden, zoals de haarbanden van Lotte Oudshoorn Design, de flesvaasjes gemaakt van raffia bij Studio Nom, Velvet toilettasjes gemaakt door Anne van Etoffe Toilettrybags en ga zo maar door. Maar ook mijn eigen sieradenlijn heb ik uitgebreid met goldfilled kettingen! Daarnaast had ik ook alle kleuren voor de nieuwe collectie al bepaald: roestbruin/oranje en groen tinten gemixt met goud en okergeel.

Toen ik in Marrakech was, was alles één grote spiegel. De ‘rode stad’ wordt het ook wel genoemd door alle tinten rood/oranje en roze. Maar ook het tropische: alle palmbomen en botanische tuinen. Alle ‘Instagram beelden’ die je van Marrakech ziet is trouwens niet alleen de waarheid, het was soms ook best een cultuurshock, daarom noem ik het eerder een reis dan een vakantie. Maar daarover zal ik later meer vertellen of een blog schrijven, als jullie dat leuk vinden.

Naast de uitdagingen en cultuurverschillen van de stad zag ik vooral de kleuren van de nieuwe collectie terugkomen. In de stad van Marrakech en daaromheen in de woestijn. Zo besloot ik daar ook wat ‘Collecting Crafts’ toe te passen. Door alle kleine straatjes af te struinen (tot ongenoegen van mijn vriend met 36+ graden) kwam ik mooie items tegen. Mensen die echt alles zelf maakten, op de grond in hun kleine ateliers. Maar o zo trots! Ik werd steeds enthousiaster en begon zelfs in bikini mijn nieuwe zonnebrilkoordjes te fotograferen bij de rode muren bij ons zwembad, haha.

Met James&Co wilde ik in eerste instantie hier ver vandaan blijven, dingen importeren uit het buitenland die handgemaakt zijn. Hetgeen van veel merken al ontzettend goed doen. Maar ook omdat ik geloof dat we op Nederlandse bodem zoveel te bieden hebben en je hier veel directer met de makers kunt schakelen, ze echt kunt interviewen, de ateliers kunt bezoeken etc. Door het reizen, ook al in Bali, kwam ik er wel achter dat het zonde is niet tijdelijke ‘collecties’ samen te stellen. Met verhalen van de reizen en de inspiratie die ik daar op heb gedaan voor mijn bedrijf. Zo ontstond het idee om ‘Collecting Crafts on tour’ in het leven te roepen. En zo heb ik dus enkele items meegenomen uit Marrakech en toegevoegd tot de huidige collectie. Dit zijn echter limited editions items en van sommige spulletjes heb ik er zelfs maar één. Maar dat vind ik ook het leuke ervan!

Ik hoop dat je begrijpt waarom de puzzelstukjes samen vielen, de kleuren uit Marrakech en de brass items, gemixt met mijn eigen collectie aan sieraden met edelstenen, maar ook de haarbanden, de raffia/macramé,  het velvet en de botanische invloeden van de prints van bijvoorbeeld Veer Illustraties. Ik denk dat ik met deze collectie een mooie mix neerzet van items die allemaal dat mediterraanse, warme sfeertje hebben wat ik zo graag wilde. Gemaakt door creatieven in Nederland én in Marokko. En om heel eerlijk te zijn ben ik hier best een beetje trots op! Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt en welke items jouw favoriet zijn.

Liefs,

Jamie

P.s. Over geen enkele foto in deze blog zit een filter dus dit zijn écht de kleuren die je daar ziet en tegenkomt. Uit respect voor de bevolking en de creatieven in hun ateliers heb ik ervoor gekozen hun niet te fotograferen dus daar zul je helaas geen beelden van zien.
P.s. Sorry voor de Marrakech spam, vanaf nu #sorrynotsorry