Meet the maker: Atelier van Rosa

Meet the maker Rosa!

Op zoek naar creatieve ondernemers is mijn passie; het verhaal achter de ontwerpster/kunstenares, het unieke karakter van de ambacht en de passie voor het vak. &Co staat dan ook voor al deze talenten! James&Co creatief: Rosa van Atelier van Rosa is er zo eentje! En wat voor eentje, een bijzondere verschijning en een bijzondere collectie aan keramiek.

Samen met fotografe Eefje van Dongen ging ik onlangs naar Culemborg om een mooi portret van Rosa te maken en een kijkje in haar atelier. Wat in een mooi natuurgebied ligt, aan het water. Naast dat het die dag stormde en een gevoelstemperatuur betrof van -10, werden we warm ontvangen door Rosa en haar houtkacheltje. Die dag hebben wij prachtige (vinden we zelf) foto’s van haar kunnen maken. Deze foto’s, het kijkje achter de schermen en antwoorden op het interview met Rosa, vind je terug in deze blog.

Even voorstellen..

Rosa houdt van luxe materialen die soms een beetje overdadig zijn; goud, zijde, porselein of kant. Zoals ze zelf zegt: “van mij mag iets oud zijn, rafelig, imperfect, dat laat iets leven”. De 18e eeuw uit Frankrijk fascineert haar en ze laat zich dan ook graag inspireren door dromerige en romantische kunst.

In haar eigen atelier in Culemborg maakt ze, allemaal met de hand, voornamelijk sieraden van porselein en af en toe taartbordjes of sieradenschaaltjes. Producten waar Rosa zelf heel gelukkig van wordt! Je herkent het werk van Atelier van Rosa door de poeder/pastelkleurtjes die altijd afgewerkt zijn met goud en parelmoer. Het leuke is dat je overal in haar atelier dit soort invloeden terug vindt. Van roze kanten bhtjes tot aan gouden spiegeltjes. Een perfect match voor James&Co! In de webshop vind je de broches/pins die Rosa heeft gemaakt. De zeester broche en het roze pinnetje die mooi staan op een leren jasje, spijkerjack maar ook op jouw witte t-shirtje of petje. Neem hier een kijkje in de webshop voor deze items!

Creatief ondernemen met klei…

Rosa werkt hiernaast ook drie dagen per week op de Hogeschool voor de kunsten Utrecht in de keramiekwerkplaats, waar zij anderen alle kneepjes van het ambacht leert. Een perfecte combinatie met haar werk voor Atelier van Rosa. Het is echt vakwerk, werken met keramiek. Je zou het niet denken maar de pins die worden zeker 3 keer gestookt en afgebakken. Het lange wachten is aan mensen soms lastig uit te leggen, de klei moet drogen en dan nog gebakken worden. Vaker dan één keer. ”Werken met dit materiaal is moeilijk” zegt Rosa, “vooral dat kleine gepriegel!” “Alles moet vervolgens 3 x in de oven en elke keer weer is dat weer net zo spannend!”

“Hoe pakken de kleuren uit, is alles recht gebleven en is er niets gebarsten? Echt haasten met dit materiaal en deze kunstwerkjes lukt eigenlijk niet” vertelt ze. Maar dat maakt de items van Rosa juist zo speciaal. Het atelier van Rosa is echt een creatieve broedplaats zoals je op de foto’s kunt zien. Al zou Rosa soms ook graag haar oven of iets uit het atelier thuis hebben, zodat ze ‘s avonds nog even stiekem kan kijken of iets droog is of hoe het uit de oven is gekomen.

Creatief ondernemen is voor Rosa een ware droom en kan daar al haar creativiteit in kwijt! Ook al is het een uitdaging voor haar om als creatieve-chaoot alles goed bij te houden, het minst leuke vind ze dan ook het computerwerk. Dit punt wordt vaker aangehaald als ‘het minst leuke’ bij iedere creatief die ik interview.

Ideeën bakken net zoals een croissantje uit de oven..

Ik vroeg haar wat haar favoriete item is uit haar webshop en hierbij antwoordde ze vol enthousiasme; de kettinkjes met croissantjes natuurlijk! Naast deze broches/pinnetjes overweegt James&Co ook de kettinkjes met de croissants in te kopen! Ben je geïnteresseerd? Stuur dan even een mail naar info@jamesenco.nl voor een preorder van dit schatje.

De croissantjes ontwierp Rosa met een gezonde toeval na haar zondagse ontbijt. Maar als creatief moet je wel zorgen dat je onderscheidend blijft, dat vond ze dan ook goede vraag tijdens het interview; “ Ik denk dat ik niet bang ben om producten te maken waarvan ik niet zeker weet of mensen het willen hebben. Ik maak echt wat ik zelf mooi vind. Ik ben ook niet bang om iets te maken wat eigenlijk teveel werk is voor productie. Dan maak ik er toch maar een paar? Dat is een keuze die anderen vaak niet maken.” aldus Rosa.

Samenwerken met James&Co?

Deze blog en mooie foto’s zijn tot stand gekomen met een super leuke samenwerking tussen Eefje, een fotografe met een passie voor het fotograferen van ambacht. Rosa, een creatief met een passie voor haar vak. En natuurlijk mijzelf, Jamie van James&Co. We hopen dat jullie hebben genoten van dit kijkje achter de schermen! Ken of ben jij ook een creatief en geïnteresseerd in een mooi portret met bijpassend interview & blog? Laat mij dit dan even weten, dan gaan we kijken naar de mogelijkheden! Eefje en ik komen graag bij je langs!

Fotocredits: Eefje van Dongen photography / Locatie: Atelier van Rosa / in samenwerking met James&Co