Meet the Maker: Ink Amsterdam

Meet the maker: Nicoline van INK Amsterdam

Zij maakt illustraties, tekeningen, schetsen en schilderijen. Nicoline werkt met Oost-Indisch inkt. Vandaar ook de naam. Zelf zegt ze over dit materiaal: ”Ik ben verliefd op het spul en alle kanten die je ermee op kunt!”.

INK Amsterdam bestaat uit handgemaakte tekeningen en schilderijen. Van deze tekeningen worden hoogwaardige afdrukken gemaakt welke in gelimiteerde oplage verkrijgbaar zijn. Net als in de mode kan ook een muur continu van uitstraling veranderen. Hierop wordt door Nicoline goed ingespeeld door de tekeningen betaalbaar te houden en het aanbod te variëren.

Ze heeft afgelopen jaar op Bali gewerkt aan haar collecties en werkt nu vanuit haar leuke en creatieve atelier midden in de pijp, Amsterdam. Naast dat ze haar werk verkoopt in de webshop maakt ze ook dingen op maat, zoals geboortekaartjes of Limited Editions die je cadeau kunt geven. Tevens zul je haar werk in de webshop van James&Co vinden en hangt / staat haar werk ook in veel leuke winkels en conceptstores.

Creativiteit is een van haar sterkste punten! Tekenen en schilderen is dan ook iets waar Nicoline altijd op terugviel. Voorheen deed ze dit achter gesloten deuren en hield ze haar prachtige creaties voor zichzelf. Nicoline over haar stap richting haar eigen onderneming; Mijn schoonzusje Janneke van GewoonJip zag mijn werk en ze was zo enthousiast! Ze haalde me over samen een kraam te delen op een creatieve markt. Ik weet nog dat ze zei: ”Je zou hier geld mee kunnen verdienen”. Destijds lachte ik erom, niet voor te stellen dat ze weleens gelijk kon hebben..

‘Als inkt papier ontmoet ontstaan er mooie dingen’

Zoals een echte creatief betaamt wilt Nicoline vaak veel tegelijkertijd doen. Vaak komt deze flow aan creativiteit net als het eigenlijk niet uitkomt. Net voordat ze naar een afspraak gaat bijvoorbeeld. Zoals ze het zelf beschrijft; “dan zit je in een flow en daar wil je eigenlijk niet meer uit komen. Alles ligt dan bezaaid met tekeningen, verf, inkt in alle kleuren, spulletjes en papier.. eindeloos veel papier in alle soorten”.

Toen ik Nicoline in haar atelier ontmoette was ik verrast door haar ontwapenend en haar dromerigheid. Terwijl we aan het praten waren en ik foto’s van haar maakte vroeg ik haar wat werk te maken, ze raakte soms al snel in die flow en daar kwamen al hele mooie dingen uit. Ik was meteen al enthousiast over bepaalde tekeningen die ik zag liggen maar volgens Nicoline waren die nog niet af, inmiddels heeft ze geleerd dat je aan een mooie creatieve uitspatting vaak niets meer hoeft te doen.

Het lastige van een creatief beroep en ondernemen is toch wel de onzekerheid zoals ze het zelf beschrijft. ”Soms krijg ik veel aanvragen voor geboortekaartjes, een maatwerk aanvraag en verkoop ik goed via de webshop/winkels. Maar het kan ook helemaal plat liggen. Daarnaast lukt het mij niet altijd om inspiratie op te doen. Dat is frustrerend. Nicoline noemt creatieve inspiratie een psychologische spiegel; ”Soms dan zie je alles en soms bijna niks. Soms komt alles er ineens uit.. en soms zit het op slot. Dat maakt het onzeker maar juist ook wel heel spannend en leuk!”

In haar hoofd een chaos aan ideeën maar op papier toch zo verfijnd en klein

 Nicoline vind het heerlijk om in haar atelier te werken of thuis. In haar atelier heeft ze net wat meer ruimte om grotere werken of opdrachten te maken. Daar wilt ze ook graag meer aandacht aan besteden, aan grotere werken. Ze vindt het belangrijk dat haar werken betaalbaar zijn maar toch uniek. Zodat je iets origineels aan de muur hebt hangen! Variatie is dan ook haar kracht. ”Mijn werk is persoonlijk en minimalistisch. Ik heb heel erg mijn eigen stijltje waar ik iedere keer op terugval. Van enkele werken is alleen het origineel beschikbaar. Deze is zijn over het algemeen ook wat kostbaarder. Maar ik heb ook een collectie aan werken waarvan afdrukken zijn gemaakt zodat mijn kunst voor iedereen betaalbaar blijft’ aldus Nicoline. ”Wat een geluk heb ik eigenlijk, dat ik mensen blij mag maken met iets wat ik gecreëerd heb.”

Waar haal jij je inspiratie uit en hoe blijf je uniek?

Nicoline haalt haar inspiratie uit verschillende hoeken. Zo kan het zijn dat ze haar dagelijkse dosis creativiteit van de straat plukt, wanneer ze door Amsterdam wandelt of op straat loopt. Ook vind ze het heerlijk om conceptstores te bezoeken, kleine dingen waar zij blij van wordt en dingetjes verzamelen zoals bijvoorbeeld potjes en pannetjes. Ook is Nicoline fan van Neeltje Geurtsen. ”Zij gebruikt zulke mooie kleuren en materialen. Mijn werk is heel anders en haar kleuren zijn veel zachter. Die kant zou ik misschien wel meer op willen, uiteraard geef overal mijn eigen draai aan” zegt ze. Bekijk hier het werk van Neeltje Geurtsen op haar website, die inderdaad zeer stijlvol is. Naast Neeltje inspireert ook beroemde Fotograaf Mattia Passarini haar. Deze fotograaf won van 2014 tot 2016 de National Geographic Photo Contest met verschillende foto’s.

Sparren met andere creatieve ondernemers

Naast deze bronnen vroeg ik haar of ze ook weleens dichter bij huis met andere creatieven overleg had of afspreekt. Eigenlijk zouden we dat allemaal wat meer moeten doen! Veel kunstenaars, ontwerpers of creatieven werken toch wat vaker alleen dan met collega’s. Wellicht wel een idee voor een James&Co event? Een co-creatie-dag. Wat vinden jullie? 😉 Want als creatieve ondernemers onderling praten zijn zoveel dingen herkenbaar. Het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat en dat de uitdagingen voor een ieder hetzelfde en toch anders kan zijn. Daarom zijn de gesprekken die ik met Nicoline heb ook zo leuk, enthousiast en gaan ze van links naar rechts! Maar allemaal met hetzelfde doel; mooi werk maken en anderen daarmee blij! Als je interesse hebt in een co-creatie-dag, stuur mij dan even een mailtje naar info@jamesenco.nl. Wie weet kan ik deze wel organiseren!

Werk bekijken van INK Amsterdam?

Wil je graag Nicoline haar werk wat beter bekijken en eventueel zelf aan jouw muur hebben hangen? Bekijk dan de werken die ik aanbied in de webshop van James&Co, zoals deze Pregnant Lady, klik hier. Of het werk genaamd Jungle Book wat super leuk is om cadeau te geven als er net een kindje is geboren, deze bekijk je hier. 

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Jamie, James&Co in samenwerking met Nicoline, INK Amsterdam. Fotografie: James&Co