Meet the maker – Kesemy Design

Het was even geleden en daarom vond ik het tijd om weer een nieuwe blog te schrijven, een van mijn favorieten; namelijk: Meet the maker! Deze lag al een tijdje op de planken en gaat over een van mijn lievelingsleveranciers: Kesem van Kesemy Design.

Kesem woont al een tijdje in Amsterdam en kan super goed Nederlands verstaan maar zelf praat ze Engels. Deze blog schrijf ik ook in het Nederlands, met haar goed vinden uiteraard.

Even voorstellen: wie is de maker achter Kesemy Design?

De naam zegt het al, Kesem is de eigenaresse van Kesemy Design en de ontwerpster. Ze ontwerpt en produceert alles met de hand en allemaal zelf in haar atelier/ winkel in Amsterdam. Net naast de Nieuwmarkt vind je een heel leuk straatje: de Koningsstraat met allemaal creatieve winkels waaronder deze. Een prachtige etalage met pastelkleuren straalt je tegemoet en nodigt je uit om naar binnen te gaan. Kesem is al ruim 15 jaar ontwerpster van keramiek. Naast de liefde voor ‘werken met klei’ houdt ze van design, kunst en creatief bezig zijn met verschillende materialen. Zoals je ook in haar werk terug ziet is ze gek op pastelkleuren en alle tinten van turquoise.

Hoe ontwerp jij je items?

Kesem maakt alles met de hand, ze ontwerpt en creëert twee collecties per jaar, van haar huidige collectie kun je enkele mooie producten terugvinden in de webshop, zoals haar espresso kopjes of dit wandhangertje:

Ze start altijd ‘from scratch’, begint veelal met schetsen en het maken van veel testen zorgt ervoor dat er uiteindelijke prachtige en unieke items uit haar handen komen, van accessoires als kettingen tot woonaccessoires. Deze aandacht en passie voor haar werk zie je terug in haar werk, iedere ontwerp is ‘minimalistisch’ en simpel maar stralen altijd een dosis humor en karakter uit.

”In mijn atelier creëer ik limited series objecten van klei, ik maak gebruik van verschillende technieken zoals mallen of handwerk technieken. Ik experimenteer met verschillende texturen, patronen, vormen. Het alledaagse leven inspireert mij tot het maken van nieuwe ontwerpen” aldus Kesem. In ieder ontwerp staan voor mij 3 dingen centraal: functionaliteit, schoonheid en eenvoud.

Wat voor studie heb je gedaan?

‘Ik was altijd creatief, studeerde kunstgeschiedenis en heb Interior Design afgerond op de universiteit. Tevens heb ik mijn Masters of Arts behaald in Ceramic Design.

Wat is het leukste aan jouw werk als keramisch ontwerpster? 

“Het ontwerp proces is soms best een uitdaging maar uiteindelijk haal ik enorm veel voldoening uit het eindproduct, wanneer er weer een mooi items is ontstaan, inclusief bijpassende verpakking. Extra leuk is het om te zien als klanten een lach op hun gezicht krijgen van mijn items, daar doe ik het voor.” aldus Kesem.

Wat zijn tot nu toe jouw lievelings projecten, items, producten die je hebt opgeleverd? 

Kesem: “Mijn ‘all time favorite’ zijn toch wel de Amsterdamse huisjes.(zie foto)

Heb je ook weleens moeite met het zelfstandig ondernemen als creatief? 

“Soms wel, het is best lastig om creatieve ondernemer te zijn. Omdat er zoveel aspecten bij komen kijken en je dit allemaal zelf doet. Er veel veel dingen die jouw aandacht vragen en verdienen en dat combineren met het moederschap, kan weleens een uitdaging zijn” aldus Kesem.

Workshop ‘Leren kleien’ 

Onlangs heb ik met een vriendin een ‘workshop kleien’ gevolgd bij Kesem in haar atelier en winkel in een groep van andere deelnemers. En dat was zo ontzettend leuk! Ten eerste om toch te merken dat ‘creatief’ zijn best lastig is, het beste is om al je ideeën over boord te gooien en gewoon te beginnen. Dan pas komen de mooiste creaties uit je handen. Wat ik enorm leuk vond om te merken is dat je tijdens de workshop met helemaal niets in je hoofd bezig bent behalve het stuk klei en de creatie die voor je ligt op tafel. Dit geeft een enorm ontspannen gevoel!

Lisanne, mijn vriendinnetje was vastberaden en maakte 4 (vind ik) hele mooie espresso kopjes (zie foto), mijn creaties waren iets minder doelgericht en ook iets minder geslaagd, haha. Daarom daarvan geen foto maar wel een foto van mij aan het ‘werk’! 🙂

In 2,5 uur tijd leer je de basistechnieken van werken met klei. De verschillende manieren en technieken zorgen ervoor dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Tijdens de workshop mag je zelf bepalen wat je gaat maken, het kan een beeldje zijn, een vaasje, koffiekopjes, schotels, bakjes, bloemenpotjes etc. Juist die keuzes maakt het tot een extra interessant creatief proces. Tussendoor helpt Kesem jou met al jouw vragen en aan het einde van de workshop mag je jouw creatie, indien gewenst, decoreren met kleurpigmenten. Je laat jouw werk achter in de studio waarnaar Kesem alles aflakt en in de oven voor jou afbakt. Twee weken later mag je jouw creatie(s) weer ophalen! Super leuke activiteit die ervoor zorgt dat de creativiteit in je los komt. Omdat het einde van de dag is, kun je daarna gezellig een hapje eten bij een Thais op de Nieuwmarkt. De meeste workshops die Kesemy Design geeft zijn voor volwassenen maar nog leuker is dat ze de workshops soms ook voor Ouder & Kind geeft! Dan kun je samen met jouw kleine aan de slag met klei. Hou haar Instagram pagina in de gaten voor nieuwe data!

Kesemy Design brengt nieuwe collectie uit! 

Ik mag tevens een tipje van de sluier geven over haar nieuwe collectie. Welke ik hopelijk bij ShowUp dit jaar weer mag gaan bekijken. De nieuwe collectie zal midden augustus uitkomen en Kesem zelf is er heel enthousiast over! Het thema hierin zal vooral zijn: gezelligheid, warmte en comfort: ‘Comfort Cuddle’.

Zoals Kesem de nieuwe collectie het beste beschrijft: “Van kleine handgemaakte geschenken tot muurdecoraties en alledaagse voorwerpen, onze jonge en frisse collectie bevat originele designobjecten, lokaal geproduceerde productlijnen in opbeurende pasteltinten, waarin de liefde voor de natuur en de stedelijke omgeving in het ontwerp zijn verwerkt. Accessoires die zowel stijlvol als betaalbaar zijn en kunnen worden gebruikt om jouw ruimte en interieur eigen te maken”.

Hier rechts zie je nog een foto van haar huidige collectie, de nieuwe collectie blijft nog even geheim. Maar ook hierin zie je haar ‘Kesemy Signature’ duidelijk terug!